luni, 2 aprilie 2012

Pastele in Anglia, Franta si Romania

Coordonatori:
Prof. Limba Engleza Ana-Monica Cojocarescu
Prof. Limba Franceza Elena-Diana Luncasu
Prof. Limba Romana Valentin Benchea


ANGLIA 
HOT CROSS BUNS - Chiflele simbolizează crucea pe care a fost răstignit Iisus. Potrivit tradiţiei, prăjiturele reprezintă Luna, iar crucea, cele patru pătrare ale acesteia. Conform unei superstiţii, checurile cu cruce se pot menţine timp de un an fără a fi atinse de mucegai. Astfel de chifle, întărite cu vremea, erau folosite drept talismane de protecţie a caselor împotriva incendiilor, fiind luate şi de marinari atunci când plecau în curse, pentru a fi apăraţi de naufragiu.
 Femeile care merg la slujba Paştelui poartă de multe ori tradiţionalele Easter Bonnets, pălării de Paşti împodobite cu o multitudine de flori. Potrivit unui ritual străvechi, se organizează pentru copii vânători de ouă ascunse meşteşugit în grădini de către Iepuraşul de Paşti (Easter Bunny). În unele localităţi, în ziua de Marţea iertării (Shrove Tuesday), ultima zi înaintea postului de Paste, se organizează întreceri de alergare cu cratiţe pline cu clătite. În orăşelul Olney, astfel de compeţii au loc de circa 500 de ani.

Bucătăria englezească are pregătite câteva reţete specifice în celebrarea Învierii lui Hristos, friptura de miel fiind de departe felul favorit pentru duminica de Paşti. Un desert tradiţional este tortul Simnel (Simnel cake), un fel de prăjitura ce era dăruită iniţial mamelor cu prilejul Duminicii mamelor ( Mothering Sunday), decorată cu 11 bomboane sferice de marţipan, reprezentând cei 11 discipoli credincioşi ai lui Iisus.

 
 FRANTA
Le mot Pâques vient du mot hébreu pésah qui a la même racine avec le verbe passer. Pâques, c’est le passage de la mort à la vie, du désespoir à l’espérance. C’est une grande fête religieuse mobile. À Pâques les chrétiens célèbrent la mort et la résurrection de Jésus. Pâques est aussi la fête du printemps, de l’espoir et du renouveau.
 n      Le poussin = une nouvelle vie
n      L’œuf = l’éclosion d’une nouvelle vie, la renaissance, la fécondité
n      Le lapin = la fertilité, l’abondance
n      Le lys = l’arrivée du printemps et de Pâques, la pureté et la sainteté
n      L’agneau = le sacrifice de Jésus
n      Le rouge = symbole de l’énergie vitale et du sang du Christ; il éloigne le mal
n      Les cloches sonnent pour fêter la résurrection de Jésus
n      Le cierge = le symbole de la lumière 
Coutumes des Pâques
n      La teinture des œufs
n      Le chocolat se déguise en œuf, en poussin, en poule, en cloche, en lapin ou en poisson  
n      Le matin de Pâques les petits français cherchent les œufs en chocolat cachés, par les parents, dans la maison ou le jardin que les cloches ont apporté de Rome
n      Le dimanche de Pâques nous offrons des œufs décorés ou teintés en rouge en cadeau.
n      Les parrains et les marraines offrent des œufs en chocolat à leurs filleuls
n      La dégustation de l’agneau pascale
Joyeuses Pâques!

ROMANIA

În Duminica dinaintea Paştelui se sărbătoreşte Intrarea Domnului în Ierusalim cunoscuta în popor sub denumirea de Florii. În aceeaşi zi romanii sărbătoreau sărbătoarea păgână Floralia în cinstea zeiţei Flora care trona peste toate florile şi anunţa primăvara. Cu această ocazie românii îi sărbătoresc pe toţi cei care poartă numele unei flori: Florin, Florea, Florina, Floarea, Florentina, Rozalia, Violeta etc. În această zi Iisus Hristos a intrat în oraşul Ierusalim, capitala evreilor. El a fost întâmpinat cu ramuri înflorite de salcie şi palmier.



Perioada Paştelui este favorabilă multor rituri arhaice: înainte de apusul soarelui tinerii se scaldă intr-un râu pentru a se elibera de farmece şi a avea succes în viitor.
Conform credinţei populare, cei care se spală în timpul Liturghiei cu apa în care sunt ouă roşii, vor fi feriţi de boli. De asemenea, este bine ca toată lumea să poarte haine noi la slujba din noaptea Învierii.
Perioada Paştilor este potrivită pentru vrăjile de dragoste, iar strigoii vii pot fi recunoscuţi.
În România există tradiţia ciocnirii ouălelor încondeiate sau vopsite la începutul fiecărei mese. Cel care ciocneşte primul trebuie să spună: «Hristos a înviat!» Celălalt trebuie să spună «Adevărat ca-nviat!» Cel care reuşeşte să spargă ouălele celorlalţi este declarat învingător.

PASTE FERICIT!

Joyeuses Pâques!
HAPPY EASTER!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu