duminică, 25 martie 2012

La Francophonie...

LE VIRUS FRANCOPHONE
Coordonator: Prof. Limba Franceza Elena-Diana Luncasu

Vocabulaire:
Francophonie : l’espace géographique  ou la langue française est utilisée

Vocabular :
Francofonie: mişcarea mondială ce delimitează ţările vorbitoare de franceză – spaţiu cultural-lingvistic


Democraţie, pace şi dezvoltare, prosperitate, diversitate culturală şi lingvistică, solidaritatesunt doar câţiva termeni care definesc conceptul francofonic ce este susţinut de peste 53 de ţări de pe 5 continente. Francofonia reuneşte oameni de naţionalităţi diferite, respectă şi susţine existenţa limbilor locale şi regionale şi doreşte construirea unei lumi solidare, bogată prin diferenţele ei.
La Francophonie pune accentul pe Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, sub auspiciile căreia toţi ne supunem aceloraşi reguli şi avem aceleaşi drepturi.
Francofonia ne vorbeşte despre o reţea umană, din bărbaţi obişnuiţi care vorbesc, învaţă, muncesc şi trăiesc în franceză, dar şi pe acei francofili ataşaţi de cultura şi de valorile promovate de aceasta limbă.

FRANCOPHONIE - UNE MONDE OUVERTE ET ORIGINALE

În Europa Centrală şi Orientală, învăţarea limbii franceze este asociată cu apartenenţa la o Europă unită: cele trei capitale, Bruxelles, Luxemburg şi Strasbourg sunt francofone, iar în sânul Uniunii Europene, limba franceză este a doua limbă în lume, după limba engleză. Limba franceză este limbă vorbită la ONU, limbă oficială în Comitetul Internaţional Olimpic, sta la originea Crucii Roşii, este singura limbă universală a Serviciilor poştale, limbă principală a Uniunii Africane.
Virusul francofil ne-a prins şi pe noi, iar elevii clasei a VI-a, a VII-a A, a VII-a B şi a VIII-a, au realizat proiecte cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei, arătându-şi talentele:
Juriul a fost foarte indecis în legătură cu acordarea premiilor şi s-a stabilit ca anul acesta premiul I să fie acordat claselor a VI-a care a reprezentat La Belgique et l’Union Européenne şi clasei a VIII-a care a reprezentat L’Algérie. Celelalte candidate nu s-au lăsat mai prejos în a-şi prezenta proiectele cât mai succint şi precis: clasa a VII-a A a reprezentat Le Canada  şi al ei arţar iar clasa a VII-a B a reprezentat La Suisse şi pe numărul unu în lume la tenis, Roger Federer.
Aşa cum pe 20 martie 1970 s-a semnat la Niamey, în Niger, Convenţia care astăzi poartă numele de Agenţia Interguvernamentală a Francofoniei (AIF), tot aşa şi elevii Şcolii Valea Seacă au semnat un pact „francofon” sub care au promis fraternitate şi egalitate între ei la fel cum 54 de ţări au promis că vor trăi sub auspiciile lumii deschise atât cultural cât şi lingvistic – o diversitate în care totuşi toţi ne asemănăm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu